9 Eylül 2008 Salı

Ekmek israfına hayır.Ben nasıl önlüyorum ekmek israfını?








Ülkemizde ekmek israfı büyük boyutlara ulaştı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'de günde ortalama 123 milyon ekmek üretildiğini belirterek, "Bir kişi günde 333 gram, yılda ise 121 kilogram ekmek tüketiyor. Bunun yüzde 5'i israf ediliyor" dedi. Yıllık israf edilen ekmeğin tutarının 600 milyon YTL olduğunu söyleyen Akgül, "Çöpe atılan bu para ile İstanbul'da 10 bin konut yapılırdı. Bu da İstanbul'un konut sorununa bir çözüm olurdu" diye konuştu.

Açken miktar ayarlanamıyor

İstanbul Halk Ekmek (İHE) Genel Müdürü Salih Bekaroğlu da, özellikle toplu yemek tüketilen yerlerde ekmek israfının fazla olduğunu kaydetti. Ramazan aylarında oruçlu insanın acıktığı için her şeyi yiyebileceğini zannettiğine ve bu nedenle gereğinden fazla ekmek ve pide satın aldığına işaret eden Bekaroğlu, bu ürünlerin israfının önüne geçilmesi için, üzerinde ekmeğin nasıl uzun süre dayanabileceğiyle ilgili bilgilerin yer aldığı bez ekmek torbalarını ücretsiz olarak dağıtacaklarını söyledi.

Günümüzde dilim ekmek yani paket ekmek tüketimi çok yaygınlaştı.Ben çocukluğumda yurtdışında yaşayan yakınlarımızdan dinlerdim.Ekmek karpuz vs. dilimlenip satılıyor.Sebze ve meyveleri tane olarak satın aldıklarını anlatırlardı.Yurt dışı seyahatlerimde ve İngiltere'de kaldığım üç ay boyunca insanların alışveriş ve yeme kültürleri takdire şayandı.İngiltere'de dilim ekmek  çok yaygın.Buzdolabında sakladıkları içinde bozulması neredeyse imkansız. Ev halkı haftasonunu iple çekerdi.Çünkü sıcak ekmek yani bizdeki ekmek anlayışı onlarda haftasonu ziyafet için bir sebepti.Fransız baget muhteşemdi.Ama sadece sabah kahvaltı öğününde yetecek kadar alınırdı. Peynir tabağı diye bir alışkanlıkları yoktu.Peynir çeşitleri şık bir tahta üzerinde bütün halde masaya konurdu.İsdeğiniz peynirden istediğiniz kalınlıkta kesebiliyordunuz.Reçeller kavanozla masaya konur kenarında kaşığıyla.İstediğinizden alırsınız istediğiniz kadar.Ertesi güne tabaklarda kalmış peynir reçelle başlamazdık.  

Ülkemizde ekmek israfı büyük boyutlara ulaştı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'de günde ortalama 123 milyon ekmek üretildiğini belirterek, "Bir kişi günde 333 gram, yılda ise 121 kilogram ekmek tüketiyor. Bunun yüzde 5'i israf ediliyor" dedi. Yıllık israf edilen ekmeğin tutarının 600 milyon YTL olduğunu söyleyen Akgül, "Çöpe atılan bu para ile İstanbul'da 10 bin konut yapılırdı. Bu da İstanbul'un konut sorununa bir çözüm olurdu" diye konuştu.

Tatil köyleri ve turistik yerlerde insanların tabaklarına hiç dikkat ediyormusunuz?Ben dikkat etmenin ötesinde içim acıyarak bakıyorum çöpe gidecek olan yiyeceklere.Açık büfe kültürü henüz bizlere yani Türklere bence hitab etmiyor.Çünkü o kadar çeşit yiyeceği birarada görmek beynimizi altüst ediyor galiba.Sonuç ise tam bir fiyasko.Masa üzerleri artan yiyecek ve içeceklerle dolu.

Çocukluktan itibaren öğretilmesi gereken çok önemli bir konu bu.Yemekte israflı olan bir insan hayatında da israflı oluyor.Gurme olmasamda damak zevkime ve el lezzetime güvenirler.En şık restaurantlarda ve çeşitli dünya mutfaklarında bulundum.Tabağımda yemek bıraktığımı hiç hatırlamıyorum.Babaannemin bize öğrettiği en güzel özelliklerimden biriside budur.'Yiyebileceğiniz kadar yemek alın tabağınıza'derdi babaannem.

Rahmetli Vehbi Koç'la bulunduğumuz yemek masalarında mutevazilik ve az çeşit yemek olurdu hep.Kişi sayısına göre hazırlanırdı yemekler ve mezeler.Özellikle kahvaltı masaları çok dikkat çekiciydi.Peynir kişisayısına göre dilimlenir zeytinde kişi sayısı üçle çarpılıp gelirdi masaya.İlk sefer çok yadırgamıştım tabi.Ertesi gün kahvaltıda herşeyin tekrar dilimlenip taze gelmesi beni düşünmeye itmişti.Yiyebileceğimiz kadar dilimlersek ertesi sabahta birönceki kalmışları yememiş oluruz.Hemen mutfağıma tatbik etmiştim gördüklerimi.

Ekmek israfı şöyle önlenebilir:Öncelikle evde yaşayan kişi sayısı gözönünde buludurularak eve alınacak ekmek sayısına karar verilmelidir.Ekmeklerin çiftli olması aslında israfın başkaynağıdır.Yapabileceğiniz şey ekmekleri dilimleyip buzdolabında muhafaza etmeniz veya fazlasını difrizde saklamanızdır.Ben simit -börek fazlalığındada aynısını uygularım.Aniden misafirim geldiğinde difrizimde mutlaka birşeyler vardır.

Bayat ekmekleri dilimlenmişken çok lezzetli tariflerle değerlendirebilirsiniz.Kanape alternatifleri evdeki malzemelerle rahatlıkla yapabileceğiniz tariflerdir.Beyaz peynir dil peyniri ve taze-eski kaşar bıçak yardımıyla kıyılıp içine domates küpşeklinde doğranır.1 yumurta kırılıp iyice karıştırılır.Ekmeklerin üzerine biraz becel yağ sürüp bu karışımdan üzerlerine sürünüz.Fırına verip 15' kızartınız.Bir çok malzemeyle denedim.Sucuk -taze kaşarlı-taze soğanlı maydonuzlu.Yanına çayda demleyince çok hafif ve lezzetli bir menüye sahip olursunuz.

Bayat ekmekleri rondodan geçirip difrizde saklayabilirsiniz.Köfte yapacağınız zaman elinizin altında hazır ekmekiçi hiçte fena fikir değil...

Bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayıp tavada az yağ ve pul biberle kavurup çorbalarda kullanabilirsiniz.

Size tavsiyem balkon veya cam kenarında çiçek bulundurmanızdır.Ekmek kırıntıları için çok önemli bir yer.İnanın birçok kuşu beslemek ve onları camınızın önünde görmek çok keyifli.

İsrafsız günler dilerim.

Semra Kılıç

 

 

 



--> Haberin devamını okumak için tıklayın(Click to Read Source)...

//Herşey{Free}// Fwd: DEPREM GÜÇLENDİRME projeleri





TUNA ÇAKICI İTÜ 1974
TC
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI
DEPREM PROJE KONTROL MÜŞAVİRLİĞİ
A: GURUBU P:441
BAKIRKÖY-İSTANBUL
tunacakici@gmail.com
GSM:0535.7180163


• Firmamız resmi ve özel kurumlara ait binaların depremsellik incelemelerini, güçlendirme
projelerini yapmaya devam etmektedir.
• Halen oturduğunuz mevcut binanız yeterince güvenli mi?
• Bina alırken alacağınız binayı firmamız mühendislerine kontrol ettirebilirsiniz.
• Firmamız mevcut binanızı tetkik eder, gerekli durumda güçlendirme projesi hazırlar,
güçlendirme projesini uygular.


Ücretsiz Keşif Çalışması: Uzman mühendislerimizce, binanın mevcut durumunu görmek ve yapılacak işleri belirlemek amacıyla ücretsiz keşif çalışması yapılmaktadır.
Uzman Mühendisler Tarafından Gözlemsel İnceleme: Binalar, konusunda deneyimli uzman mühendislerimizce yerinde görülerek, detaylı bir şekilde incelenmektedir. Binanın genel durumu kat bazında incelenerek gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır.
Binanın Proje Kontrollerinin Yapılması: Projeleri mevcut olan binaların, projelerine uygun yapılıp yapılmadıklarına dair kontroller gerçekleştirilmektedir. Taşıyıcı sistem elemanlarının boyutları ve geometrileri ile kullanılan donatıların projeye uygunluğu kontrol edilmektedir.
Binanın Rölövesinin Çıkarılması: Projeleri bulunmayan binalar için, binanın taşıyıcı sistem planları çıkarılmaktadır. Kolon ve kirişler için eleman boyutları, aksları ve donatıları belirlenmekte, bu bilgiler rölövelere işlenmektedir.
Profometre ile Donatı Kontrolü: Donatı okuma cihazları ile taşıyıcı sistem elemanlarının sahip oldukları boyuna donatılar tespit edilmekte, süneklik açısından son derece önemli olan etriye aralıklarının kontrolü yapılmaktadır.
Beton Numunesi (Karot) Alımı: Bakanlık tarafından onaylı laboratuarlar tarafından, betonarme binalarda mevcut beton dayanımının bulunması amacıyla, her kattan (TS 10.465 Karot Alım Genelgesi ve 2007 Türkiye Deprem Yönetmeliği çerçevesinde) yeterli miktarda karot alınarak basınç deneyleri yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlar, yapılan analizlerde kullanılmaktadır.
Schmidt Çekici ile Beton Dayanımlarının Hesaplanması: Karot alınamayan binalarda, tahribatsız olarak, beton dayanımı Schmidt Çekici ile yaklaşık olarak hesaplanmaktadır.
EQ-Fast Uzman Değerlendirme Sistemi: Gözlemsel incelemeler ve binada yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, Alman Gerling Global RE ve Aachen Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından onaylanmış EQ-Fast Uzman Değerlendirme Sistemine girilmektedir. Bunun sonucunda;
• İvmeölçer ile binanın serbest titreşim periyodu ve binanın oturduğu zeminin hakim titreşim periyodu ölçülmektedir. Bu ölçüm sonuçları, EQ-Fast uzman sistemi ile değerlendirilerek bina ile zemin arasında bir rezonans durumunun olup olmadığı bulunmaktadır.
• Binanın deprem risk performansı, dört ayrı kategoride,
A – Düşük
B – Kabul edilebilir
C – Yüksek
D – Çok yüksek riskli
olmak üzere sınıflandırılmaktadır.
• Binanın, farklı deprem şiddetleri için ortalama olarak alabileceği hasar oranları % olarak tespit edilmektedir.
• Binanın – var ise – kusurlu yerleri belirlenmektedir.
• Hasar / Hasarsızlık durumu raporu çıkarılmaktadır.
3 Boyutlu Statik Kontroller: Binalar ile ilgili tüm bilgilerin elde edilmesinden sonra, lisanslı kullanıcısı olduğumuz STA4-CAD statik analiz yazılım programı aracılığı ile binaların 3 boyutlu matematiksel modelleri hazırlanmakta ve yönetmelikler doğrultusunda analizleri yapılarak, mevcut taşıyıcı sistem elemanlarının durumları ile bina performansları hesaplanmaktadır.

 

 YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ HIZMET SÖZLEŞMESİ İÇİN

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPILIR

MÜŞTERİLERİNİZE TAVSİYE İÇİN YARDIM VE DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUM.

SAYĞİLARIMLA  

TUNA ÇAKICI

İNŞ.MÜHENDİSİ

İTÜ İNŞ FAK 1974 MEZUNU

BAKIRKÖY-İSTANBUL

tunacakici@mynet.com

GSM:0535.7180163

 




--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~

                                BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
                                    İRTİBAT NO 0506 890 30 37
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---



--> Haberin devamını okumak için tıklayın(Click to Read Source)...

Hiç yorum yok: